Tuesday, 1 October 2013

Resepi Ke 05 : Ayam Masak Merah + Nasi Minyak


Hidangan : 2 orang
Masa memasak : 30 minit
Masa penyediaan : 15 minit


Bahan A (dikisar)
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 4 sudu besar cili boh @ cili giling
  • 1 tangkai serai
  • 1/2 cawan air

Bahan B 
  • 300 gram ayam
  • 1 biji tomato (dipotong empat)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa

Bahan C (Nasi Minyak)
  • 1 cawan beras
  • 1 1/2 cawan air
  • 4 sudu besar marjerin
  • 1 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1/2 cawan susu cair
  • Garam secukup rasa

Cara Membuat
  1. Panaskan minyak dan tumis Bahan A.
  2. Masukkan sos cili, air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan selama 10 minit.
  3. Masukkan ayam dan tomato. Tutup dan biarkan masak selama 10 minit.
  4. Cuci beras, masukkan semua Bahan C dan masak selama 30 minit dalam periuk nasi.
  5. Sedia dihidangkan bersama salad dan tomato.

Selamat Mencuba!!

Chef Anuar Kamali

No comments:

Post a Comment