Hidangan : 2 orang
Masa memasak : 30 minit
Masa penyediaan : 15 minit
Bahan A (dikisar)
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia (dihiris)
- 4 sudu besar cili boh @ cili giling
- 1 tangkai serai
- 1/2 cawan air
Bahan B
- 300 gram ayam
- 1 biji tomato (dipotong empat)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
Bahan C (Nasi Minyak)
- 1 cawan beras
- 1 1/2 cawan air
- 4 sudu besar marjerin
- 1 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 1/2 cawan susu cair
- Garam secukup rasa
Cara Membuat
- Panaskan minyak dan tumis Bahan A.
- Masukkan sos cili, air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan selama 10 minit.
- Masukkan ayam dan tomato. Tutup dan biarkan masak selama 10 minit.
- Cuci beras, masukkan semua Bahan C dan masak selama 30 minit dalam periuk nasi.
- Sedia dihidangkan bersama salad dan tomato.
Selamat Mencuba!!
Chef Anuar Kamali
No comments:
Post a Comment