Monday, 30 September 2013

Resepi Ke 04 : Ikan Cencaru Masak Pindang


Hidangan : 2 orang
Masa memasak : 20 minit
Masa penyediaan : 10 minit


Bahan A


  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 inci kunyit hidup (dihiris)
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 keping asam gelugor @ asam keping
  • 8 tangkai cili padi
  • Garam secukup rasa
  • 4 cawan air 
  • 1 tangkai serai (ditumbuk)

Bahan B
  • 2 ekor ikan cencaru (disiang, potong tiga)
  • 1 biji tomato (dipotong empat)

Cara Membuat
  1. Didihkan air dan masukkan Bahan A selama 10 minit.
  2. Masukkan Bahan B ke dalam periuk selama 10 minit.
  3. Sedia dihidangkan bersama nasi putih panas.

Selamat Mencuba!!

Chef Anuar Kamali

No comments:

Post a Comment