Friday, 27 September 2013

Resepi Ke 01 : Nasi Ayam Kukus

Hidangan : 2 orang
Masa memasak : 30 minit
Masa penyediaan : 15 minit



Bahan A (Nasi)
  • 1 cawan beras
  • 1 sudu kecil marjerin
  • 2 cawan sup ayam (Bahan B)

Bahan B (Sup Ayam)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 kiub pati ayam Knoor
  • 150 gram ayam (bahagian tulang)
  • 5 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 pokok daun sup (diracik)

Bahan C (Sos)
  • 1 biji tomato 
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan sup ayam (Bahan B)
  • 1 tangkai cili merah besar
  • Gula secukup rasa

Bahan D (Ayam Kukus)
  • 1 keping dada ayam
  • 1 sudu besar sos lada hitam
  • Garam secukup rasa

Cara Membuat
  1. Panaskan minyak dan tumiskan Bahan B sehingga wangi.
  2. Masukkan air, ayam, kiub pati ayam, garam secukup rasa.
  3. Basuh beras dan masukkan Bahan A. Boleh tambah serbuk kunyit jika inginkan nasi berwarna kuning.
  4. Perap Bahan D selama 5 minit, kukus di dalam periuk semasa memasak nasi.
  5. Panaskan minyak dan tumis Bahan C (dikisar terlebih dahulu) selama 5 minit.
  6. Sedia dihidangkan bersama hirisan timun, tomato dan salad.

Selamat Mencuba!!

Chef Anuar Kamali

No comments:

Post a Comment