Masa memasak : 30 minit
Masa penyediaan : 15 minit
Bahan A (Nasi)
- 1 cawan beras
- 1 sudu kecil marjerin
- 2 cawan sup ayam (Bahan B)
Bahan B (Sup Ayam)
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 kiub pati ayam Knoor
- 150 gram ayam (bahagian tulang)
- 5 cawan air
- Garam secukup rasa
- 1/2 pokok daun sup (diracik)
Bahan C (Sos)
- 1 biji tomato
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan sup ayam (Bahan B)
- 1 tangkai cili merah besar
- Gula secukup rasa
Bahan D (Ayam Kukus)
- 1 keping dada ayam
- 1 sudu besar sos lada hitam
- Garam secukup rasa
Cara Membuat
- Panaskan minyak dan tumiskan Bahan B sehingga wangi.
- Masukkan air, ayam, kiub pati ayam, garam secukup rasa.
- Basuh beras dan masukkan Bahan A. Boleh tambah serbuk kunyit jika inginkan nasi berwarna kuning.
- Perap Bahan D selama 5 minit, kukus di dalam periuk semasa memasak nasi.
- Panaskan minyak dan tumis Bahan C (dikisar terlebih dahulu) selama 5 minit.
- Sedia dihidangkan bersama hirisan timun, tomato dan salad.
Selamat Mencuba!!
Chef Anuar Kamali
No comments:
Post a Comment