Hidangan : 2 orang
Masa memasak : 20 minit
Masa penyediaan : 10 minit
Bahan A (ditumbuk)
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 8 ekor ikan bilis
- 1 inci belacan
- 8 tangkai cili padi
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Bahan B
- 2 ekor ikan keli (disiang, potong dua)
- 2 cawan santan (1/2 biji kelapa @ sepeket serbuk santan)
Cara Membuat
- Panaskan minyak dan goreng ikan keli yang telah dilumur serbuk kunyit. Asingkan.
- Panaskan minyak dan tumiskan Bahan A yang telah ditumbuk sehingga wangi.
- Masukkan santan dan biarkan masak selama 10 minit.
- Masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi ke dalam kuah dan biarkan selama 5 minit.
- Sedia dihidangkan bersama nasi putih panas.
Selamat Mencuba!!
Chef Anuar Kamali
No comments:
Post a Comment