Monday, 30 September 2013

Resepi Ke 02 : Keli Masak Lemak Berlada


Hidangan : 2 orang
Masa memasak : 20 minit
Masa penyediaan : 10 minit



Bahan A (ditumbuk)


  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 8 ekor ikan bilis
  • 1 inci belacan
  • 8 tangkai cili padi
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Bahan B
  • 2 ekor ikan keli (disiang, potong dua)
  • 2 cawan santan (1/2 biji kelapa @ sepeket serbuk santan)

Cara Membuat
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan keli yang telah dilumur serbuk kunyit. Asingkan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan Bahan A yang telah ditumbuk sehingga wangi.
  3. Masukkan santan dan biarkan masak selama 10 minit. 
  4. Masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi ke dalam kuah dan biarkan selama 5 minit.
  5. Sedia dihidangkan bersama nasi putih panas.

Selamat Mencuba!!

Chef Anuar Kamali

No comments:

Post a Comment